kyslíkaté deriváty uhľovodíkov, ktorých molekula obsahuje charakteristickú skupinu -CHO
kyslíkaté deriváty uhľovodíkov, ktorých molekula obsahuje charakteristickú skupinu =CO
kyslíkaté deriváty uhľovodíkov, ktorých molekula neobsahuje charakteristickú skupinu -CHO
deriváty uhľovodíkov, ktorých molekula obsahuje charakteristickú skupinu -ClO
Prvý člen homologického radu aldehydov.
formaldehyd (metanal)
formaldehyd (etanal)
acetaldehyd (metanal)
acetaldehyd (etanal)
H-CHO
bezfarebný jedovatý, štipľavo zapáchajúci plyn, rozpúšťa sa vo vode, jeho roztok sa nazýva formalín, používa sa na konzervovanie biologických preparátov a výrobu plastov
prchavá jedovatá kvapalina, vzniká počas oxidácie alkoholu v pečeni človeka, medziprodukt pri výrobe kyseliny octovej, farbív, liečív a kaučuku
zelený jedovatý, štipľavo zapáchajúci plyn, rozpúšťa sa vo vode, jeho roztok sa nazýva formalín, používa sa na konzervovanie biologických preparátov a výrobu pečiva
používa sa ako ocot na dochutenie jedál, konzervovanie potravín a rozpúšťanie vodného kameňa, pri výrobe umelého hodvábu a acylpirínu.
acetaldehyd (etanal)
acetaldehyd (metanal)
formaldehyd (etanal)
formaldehyd (metanal)
charakteristická skupina aldehydov
charakteristická skupina ketónov
charakteristická skupina alkoholov
charakteristická skupina karboxylových kyselín
Ako vzniká formaldehyd?
oxidáciou metanolu
redukciou metánu
oxidáciou vodíku
redukciou etánu
Ako vzniká acetaldehyd?
oxidáciou etanolu
oxidáciou metanolu
redukciou metanolu
redukciou etanolu
acetón (dimetylketón)
acetón (etín)
acetón (toulén)
acetylén (acetón)
Acetón.
súčasť čisticich prostriedkov, farieb, lakov, spôsobuje narkózu, poškodenie CNS, so vzduchom tvorí výbušnú zmes
konzervačná látka, využíva sa na farbenie potravín, tuhý biely prášok
raketové palivo, žieravina, leptá pokožku a sliznice, nervový jed
základná surovina na výrobu papiera, umelej bavlny a hodvábu, vyrába sa rafináciou ropy